Tisztaszoftver Program

Gyakran ismétlődő kérdések a Tisztaszoftver Programmal kapcsolatban

Tájékoztató általános és középiskolák számára a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Microsoft között a Tisztaszoftver Program keretében létrejött megállapodásról
A Tisztaszoftver Program keretében a KIFÜ és a Microsoft között létrejött megállapodásról az általános és középiskolák, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmények számára az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:
 • Az intézmény számítógépei számára, valamint ezen intézmények tanárai és alkalmazottai otthoni használatára biztosítja a Microsoft Windows 8 vagy Windows 8.1 operációs rendszer frissítésnek (alap OEM továbbra is szükséges) és a Microsoft Office 2010 vagy 2013 irodai programcsomagnak jogtiszta használatát.
 • Valamennyi fent felsorolt intézmény számára továbbra is elérhető a Microsoft Windows 2008 R2 vagy Windows 2012 Standard Server, valamint az ehhez tartozó klienshozzáférési jogok (CALs).

Kérdések és válaszok az általános és középiskoláknak, valamint az alapfokú művészetoktatási intézményeknek biztosított szoftverekkel kapcsolatban
Milyen termékek díjmentes használatát biztosítja a Tisztaszoftver Program az általános és középiskolák, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmények számára?
Minden munkaállomásra biztosítja az alábbi szoftverek jogtiszta használatát:

 • Windows Professional vagy Enterprise frissítés,
 • Office Professional Plus,
 • Windows Server,
 • Windows Server klienshozzáférési jog.

A szerződés időtartama alatt a fenti termékek mindenkori legfrissebb, vagy bármely korábbi verziója, bármely nyelven futtatható.

Hogyan igényelhető telepítőlemez?

Intézményi telepítőlemezt a http://www.tisztaszoftver.hu/igenylolap_kozoktatas.html oldalon keresztül az igénylőlap kitöltésével lehet kérni.
Az űrlapon mód van elektronikus letöltés igénylésére, valamint postai utánvétellel történő terméktelepítők rendelésre is.

Amennyiben a postai utánvételt kéri, az intézmény az S2 igénylőlapot kitöltve, aláírva és lepecsételve megküldi a feltüntetett postacímre.
Az intézmény a csomagot postai utánvéttel kapja meg. A csomag tartalmazza az igényelt telepítő lemezek árát és a postaköltséget. A csomag tartalmát átvételkor a kézbesítőnek fizeti meg az igénylő.
A telepítőlemezek ára 2500,-Ft / telepítő média + postaköltség utánvéttel való rendeléskor.

Otthoni felhasználásra szánt telepítőlemezt a http://www.kir.hu/kir_oktazon_ms_auth/ oldalon keresztül igényelhet.

Mit jelent a "frissítés"?
A Windows frissítés licenc - az együttműködés keretében megkötött szerződés időtartama alatt - a mindenkori legfrissebb Windows operációs rendszer futtatását teszi lehetővé, használatához jogtiszta frissítési alap szükséges.

Hogyan biztosítható a frissítési alap?
Új gépek vásárlása esetén OEM Windows operációs rendszer biztosíthatja a frissítési alapot.

Iskolánként hány számítógépre telepíthetőek a szoftverek?
A Windows frissítés és az Office használata a jogosult intézmény valamennyi meglévő, illetve a szerződés időtartama alatt újonnan beszerzett számítógépére biztosított.

Meddig biztosított a Tisztaszoftver Program keretében kapott szoftverek jogtiszta használata?
A Tisztaszoftver Program keretében biztosított szoftverek a KIFÜ és a Microsoft által kötött megállapodás érvényességéig használhatóak jogtisztán.

Magániskolák számára is biztosít-e szoftvereket a Tisztaszoftver Program?
Minden, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 20.§ b), c), d) és e) pontjainak hatálya alá eső intézmény jogosult a szoftvereket igénybe venni.
Jár-e technikai támogatás a szoftverekhez?
A Tisztaszoftver ügyfélszolgálat nem nyújt technikai támogatást, de a technikai leírások menüpontban hasznos dokumentumok találhatóak.
Javasoljuk továbbá az ingyenes fórumok, például a http://technetklub.hu/ használatát.
Technikai információkat találhat a Microsoft Magyarország weboldalán (http://microsoft.com/hun), valamint érdemes a Microsoft terméktámogatás oldalán keresni. (http://support.microsoft.com/search/?adv=1)
Üzletileg kritikus alkalmazások technikai támogatásához külön Támogatási Szerződés (Premier Support) megkötésére van mód.

Milyen hardverkövetelményei vannak a termékeknek?
A hardverkövetelmények megtalálhatók a Microsoft weboldalain (http://microsoft.com/hun).

AKTIVÁLÁS
Kell-e aktiválni?

 • Az intézményi Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Office 2010 és Office 2013 termékek a közhálón keresztül automatikusan aktiválódnak (a KMS szerveren) ezért külön aktivációra nincs szükség.

 • Az otthoni felhasználásra szánt szoftverek telepítő kulcs nélkül installálhatók és automatikusan aktiválódnak.

 • A Windows Server aktivációs kulcsa az allicencen megtalálható.
  A KMS aktiváláshoz segítséget a www.tisztaszoftver.hu oldalon a technikai leírások menükben találnak.