Tisztaszoftver Program

Tisztelt Kolléga!

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a TIOP 1.1.1 intézményi informatikai eszközfejlesztési programjának keretén belül több mint 1600 iskolába juttatott el új számítástechnikai eszközöket, hogy ezzel is fejlessze a jövő nemzedékének számítástechnikai tudását és fejlődését.

A magyar állam biztosítja a közoktatás számára a mindenkori legújabb Windows, Office és SuliX rendszerek használati jogát. A kiszállított asztali számítógépeken még előfordulhat, hogy nem a legújabb Windows-verzió fut és nincsenek telepítve Office-programok. Emiatt javasoljuk, hogy az asztali számítógépek beüzemelését újratelepítéssel kezdjék. Így tudjuk közösen megteremteni a feltételeit annak, hogy a tanulók naprakész készségeket tudjanak elsajátítani, és a legújabb operációs rendszerrel, Office-programcsomaggal és McAfee vírusírtó szoftverrel a legbiztonságosabb informatikai környezetben tanulhassanak. A kiszállított szerverek operációs rendszer nélkül kerülnek átadásra, ezért javasoljuk, hogy a szerverek beüzemelését SuliXerver telepítésével kezdjék.

A telepítéshez szükséges lemezképeket a Telepítőkészlet menüpont alatt tesszük elérhetővé. Az asztali számítógépek esetén a telepítő már azokat a Microsoft termékeket és licenceket tartalmazza, amelyek használatára a magyar közoktatás szereplői jogosultak. A Windows lemezképek letöltéséhez felhasználónév és jelszó szükséges, amiket a KLIK megyei informatikus kollégáitól tud igényelni. A szerverek esetén a SuliXerver telepítő letöltéséhez és a telepítéshez aktivációs kód, valamint előzetes regisztráció szükséges. Az aktivációs kódot szintén a megyei informatikus adja át Önnek, a regisztrációt a sulix.hu weboldalon tudja megtenni.

Különböző támogatási módokat is biztosítunk az Ön számára, így ha kérdése merül fel, a következő lehetőségek közül választhat.

1. A fenti Támogatás menüpont alatt találhatja meg a részletes telepítési útmutatókat, melyek képernyőképekkel gazdagítva dokumentálják a telepítési folyamatokat. Az útmutatókat úgy állítottuk össze, hogy azoknak is megkönnyítse az eszközök telepítését, akik nem informatikus végzettségűek.

2. A Windows lemezképek asztali számítógépekre történő telepítésével kapcsolatos telefonos ügyfélszolgálatunkat eléri a +36 (46) 799-418 telefonszámon, ahol munkatársaink technikai támogatást nyújtanak a beüzemeléshez. Munkatársaink 9:00 és 17:00 között, 2016. március 16-tól 2016. június 30-ig fogadják a hívásokat.

Ha szeretné szakértőink helyszíni segítségét kérni az asztali számítógépek telepítéséhez és beüzemeléséhez, regisztráljon a helyszíni beüzemelési szolgáltatásunkra telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül. Szakértőink már kicsomagolt és áram alá helyezett számítógépek telepítésében tudnak segíteni. Fontos tudni, hogy ezt a szolgálatatást csak az alábbi esetekben áll módunkban biztosítani:

  • ha legalább 25 számítógép telepítéséről van szó és nincs intézményi informatikus a telepítés elvégzéséhez, vagy
  • ha 50 db vagy annál több számítógép telepítéséről van szó.

3. A SuliXerver, ThinkServer 140 és PowerEdge T20 szerverekre történő telepítésével kapcsolatos telefonos ügyfélszolgálatunkat pedig a +36 (1) 450 0221 telefonszámon érheti el, ahol munkatársaink technikai támogatást nyújtanak a beüzemeléshez; munkanapokon 9:00 és 17:00 között, március elsejétől folyamatosan fogadva a hívásokat.

4. További kérdésekkel kapcsolatban forduljon a saját megyei informatikus munkatársához.  Az Ön megyei tankerületében lévő informatikai munkatárs nevét és elérhetőségét szintén a Támogatás oldalon találja meg.

Bízunk benne, hogy az új eszközök mind a tanítást, mind a tanulást eredményesebbé teszik, és a tanárok és diákok egyaránt örömüket lelik bennük.