Ugrás a tartalomra!

GYIK / Hasznos információk

A közoktatási intézményeknek, valamint az azokban tanuló diákok, illetve az intézmények alkalmazottai.

A jogosult intézmények tételes felsorolása a Tisztaszoftver oldalon szerepel.

A Tisztaszoftver oldalon az „Igénylés” menüpontot választva indíthatja el Tisztaszoftver igénylését. A menüpont alatt intézményi vagy személyes használatú licencek igénylésére van lehetőség.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt az „Intézmény (Közös felhasználású licencek igénylése intézményi tulajdonú eszközökre)” ablakra kattintva kezdheti meg igénylését.

Az elektronikus igénylőlap kitöltése után Önnek lehetősége van annak letöltésére (e-mailben is megkapja elérhetőségét).

A hitelesen aláírt (intézményi bélyegzővel is ellátott) igénylőlapot szkennelt formátumban küldje el az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címre, vagy eredetiben a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, 1134 Budapest, Váci út 35. címre.

A beérkezett igénylőlap feldolgozását és rögzítését követően, az igénylés során megadott e-mail címre a KIFÜ kiküldi a szoftverek és licencek elérését biztosító Dashboard felület regisztrációs linkjét.

A Tisztaszoftver oldalon az Igénylés menüpont alatt a „Személyes (Személyes felhasználású licencek igénylése saját eszközökre)” ablakra kattintva kezdheti meg igénylését.

A menüpontba az alábbi igénylési módok közül válaszhat:

 • KRÉTA (Rendelkezem KRÉTA azonosítóval)
 • Regisztráció igénylőlap segítségével (Nem rendelkezem KRÉTA azonosítóval)

A KRÉTA azonosítást választva, átirányítás történik a KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldalára.

Nyomja meg a „Bejelentkezés” gombot, majd válassza a Bejelentkezés KRÉTÁ-val módot. A bejelentkezést követően, az e-mail cím megadásával folytatható és végezhető el a regisztráció.

A „Regisztráció igénylőlap segítségével” menüpontra kattintva, az alábbi lehetőségek közül választhat:

 • Alkalmazott
 • 14. életévét be nem töltött diák
 • 14. életévét betöltött diák

Az elektronikus igénylőlap kitöltése után Önnek lehetősége van annak letöltésére (e-mailben is megkapja elérhetőségét).

A hitelesen aláírt (intézményi bélyegzővel is ellátott) igénylőlapot szkennelt formátumban küldje el az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címre, vagy eredetiben a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, 1134 Budapest, Váci út 35. címre.

Nem. Az igénylés során minden esetben a diák KRÉTA azonosítóját szükséges használni.

Ebben az esetben forduljon a diák intézményének illetékeséhez.

Igen, de a felhasználónévnek minden esetben eltérőnek kell lennie.

Keresse a KIFÜ ügyfélszolgálatát a tisztaszoftver.hu nyitóoldalán található elérhetőségek egyikén.

A bejelentkezéshez szükséges adatokat a regisztrációs folyamat során a „Tisztaszoftver Portál sikeres regisztráció” tárgyú e-mailben találja.

A KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldalára történő bejelentkezés után, az Office menüpontban található bejelentkezési adatokkal.

Intézményi igénylés esetén abban az esteben kell kitölteni a fix IP cím mezőt:

 • amennyiben az intézménynek nincs KIFÜ által biztosított hálózati szolgáltatása, de rendelkezik más forrásból biztosított fix IP címmel társított hálózattal;
 • amennyiben az intézmény nem a KIFÜ által biztosított, hanem saját fix IP címmel rendelkező hálózati szolgáltatásán keresztül aktiválná a Tisztaszoftver Programban igényelt szoftvereket;
 • Amennyiben rendelkezik fix IP címmel, igen. Kérjük, az igénylőlapon tüntesse fel a fix IP címét, hogy elérhetővé tegyük az Ön intézménye számára az aktiválást a KMS szerveren.

  A KMS szerveren keresztüli aktiváláshoz általános információkat a KIFÜ Wiki webhelyén talál.

  Amennyiben a KMS szerveren keresztül a szoftverek aktiválását a leírások alapján nem sikerül elvégezni, a problémát a hibajelenség pontos megadásával, hibaüzenet szövegével, képernyőképekkel a hibabejelento@kifu.hu e-mail címre kérjük megküldeni.

  A KIFÜ jelenleg nem rendelkezik a Windows 10 Education verziójával, így emiatt a KMS szerveren keresztül történő aktiválásra sincs mód.

  Az új szoftverek igényelhetőségéről a tisztaszoftver.hu oldalon a hírek menüpontban adunk tájékoztatást.

  Az igényelt jogosultság egy adott érvényességi időszakra vonatkozik, mely az aktuális év március elsejétől a következő év február végéig tart.

  Minden évben március 1-től nyílik lehetőség az újabb érvényességi időszakra igénylést benyújtani.

  Nem, mert az érvényességi időszak március 1-én kezdődik, ezért kérjük, hogy legkorábban elsején küldjék meg részünkre az új igénylőlapot.

  Ellenőrizze, hogy a Dashboard felületre ugyan azzal az e-mail címmel (felhasználói névvel) próbál belépni, amit az utolsó Tisztaszoftver igénylésekor az igénylőlapon megadott. Amennyiben ezek után sem tud a felületre belépni vagy nem látja a letöltési menüpontot, kérjük jelezze az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen.

  Amennyiben már rendelkezik Dashboard felhasználói jogosultsággal, az igénylés leadásánál preferált a korábban már regisztrált e-mail cím megadása.

  • Legyen a gépen Windows frissítési alap, vagyis rendelkezzen jogtiszta Windows-al és legyen rajta a Windows matrica (OEM, azaz Original Equipment Manufacturer matrica), vagy számlával legyen bizonyított az eredetisége;
  • Intézményi igénylés esetén a számítógép az intézmény tulajdonában kell, hogy legyen;
  • Alkalmazotti igénylés esetén a Windows egy, az Office pedig öt eszközre telepíthető;
  • Diák igénylés esetén az Office öt eszközre telepíthető.

  A KRÉTA felületre a törvényes képviselői/gondviselői azonosítóval történő belépéskor a jobb felső sorban látszik a tanuló neve és mögötte zárójelben a gondviselő neve, míg a tanulói belépéssel csak a tanuló neve jelenik meg. Jellemző különbség továbbá, hogy a tanuló KRÉTA azonosítóját az intézmények a G01, míg több törvényes képviselő/gondviselő esetén G02, G03…stb. karakterekkel egészítik ki.

  A KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldalára történő bejelentkezés után, az Office menüpontban található bejelentkezési adatokat szükséges használni a belépéshez az office.com oldalon a „Bejelentkezés” hivatkozásra kattintva.

  Igen, kérjük, ellenőrizze, van-e bármilyen eltérő Office szoftvercsomag (például 2019, 2016, 2013…stb.) telepítve a munkaállomásra, amennyiben igen, távolítsa el és azt követően történjen az Office 365 letöltése, telepítése és aktiválása.

  A KIFÜ Szolgáltatás kezelési oldalára történő bejelentkezés után, az Office menüpontban található bejelentkezési adatokkal.

  Amennyiben bármilyen privát, Microsoft fiókhoz kapcsolt e-mail címével jelentkezett be, kérjük, azzal jelentkezzen ki és azt követően végezze el a bejelentkezést, aktiválást a Tisztaszoftver Programban a regisztrációt követően kapott felhasználói adatokkal.